کیفیت تربیت معلم در چیست؟

نویسنده: پیترز

مترجم : منصوره مهدوی

واژه کیفیت از ریشه یونانی کلمه qualitas گرفته شده است و به وسیله افلاطون و ارسطو برای انتخاب آنچه که در ذات یا گوهر از دیگری متمایز بوده است ، به کار می رفته است. کیفیت یک چیز به معنای نسبتهایی از ویژگی بود که آن چیز را از انواع دیگر متمایز می کرد. تعالی و برتری در کیفیت، برتری خاص ذاتی آن را در بر می گیرد. مثلاً برای اسب، کیفیت مربوط می شود به توان و ظرفیتی که اسب برای دویدن و پریدن دارد. کیفیت در چاقو مربوط است به تیزی و سختی آن. اینجا دیگر رنگ اسب یا دسته چاقو صفت ذاتی و ماهیتی در نظر گرفته نمی شود و لذا کیفیت اسب به رنگ آن و کیفیت یک چاقو با دسته آن ارزیابی نمی شود. ارسطو برای تعیین کیفیت انسان، عقلانیت او را ملاک قرار داده بود. با این نگاه هنجاری مرتبط با کیفیت، ویژگیهای معرف هر چیز از ویژگی های دیگری متمایز است.

پس کیفیت این معنی را در ذهن متبادر می کند که چه چیز برای یک شیء یا یک اثر، مهم و باارزش است. این ارزش می تواند درونی و یا بیرونی باشد. به عنوان مثال کیفیت در یک اثر نقاشی، یک کیفیت درونی است و کیفیت چاقو (به دلیل تیزی و سختی) ارزش درونی ندارد؛ بلکه چون برای اهداف انسان یک ابزار باارزش است، ارزش بیرونی دارد.

این مقدمه برای نشان دادن مشکلات ارزیابی کیفیت درونی و بیرونی فرایند آموزش و پرورش است. اگر هدف آموزش و پرورش، رشد افراد تحصیل کرده باشد، با محصولات با کیفیت روبرو هستیم و اگر هدف آموزش و پرورش توصیف چگونگی رشد افراد با توجه به خط پایه آموزش باشد، با قضاوت کیفیت فرایند روبرو هستیم.



ادامه مطلب
تاريخ : جمعه 22 خرداد 1394برچسب:معلم-تربیت معلم-پیتز-کیفیت تربیت معلم-qualitas-, | 20:57 | نويسنده : فرزاد عرفانی حسن زاده |
        نخستین صفت یک معلم شایسته، مسلط بودن به رشته‌ای است که درس می‌دهد و دانش و آگاهی او رابطهء مستقیم با موفقیت او دارد.    
یکی از اساسی‌ترین مولفه‌های تعلیم و تربیت، معلم است. اگر فرآیند آموزش و پرورش را به کاروانی تشبیه کنیم، بدون شک معلم قافله‌سالار این کاروان است. اگر این قافله‌سالار تمام خم و پیچ‌ها و نشیب و فرازهای مسیر را نداند، کاروان را به بیراهه خواهد برد. پس اگر معلم در وظیفه‌اش اغفال کند، نه‌تنها اهداف تعلیم و تربیت محقق نمی‌شود که آموزش و پرورش ماهیت خود را از دست می‌دهد.
نخستین صفت یک معلم شایسته، مسلط بودن به رشته‌ای است که درس می‌دهد و دانش و آگاهی او رابطهء مستقیم با موفقیت او دارد. اگر معلمی این شاخصه را نداشته باشد، امکان بروز چند مشکل وجود دارد:
الف) برای پوشاندن ضعف خود، اصول را مراعات نمی‌کند و به پرخاشگری، دیکتاتوری و ایجاد جو رعب و ترس می‌پردازد; تا شاگردان را از سوال کردن، چون و چرا کردن و ابراز توانایی‌هایشان منع کند. در این صورت شاگردان در درازمدت انسان‌هایی خنثی می‌شوند که نه نظر می‌دهند، نه سوال می‌کنند و نه در کارهای گروهی مشارکت.


ادامه مطلب
تاريخ : پنج شنبه 21 خرداد 1394برچسب:معلم،مدرسه،آموزش و پرورش،توسعه, | 12:21 | نويسنده : فرزاد عرفانی حسن زاده |
انسان‌ها داراي قوّه خلاقيت هستند؛ برخي در يك زمينه داراي خلاقيت بيشتر و برخي در زمينه‌اي ديگر. خلاقيت مي‌تواند توسط معلمان در دانش‌آموزان شكوفا گشته و يا از بين برود. بنابراين بايد محيط و فضاي مساعدي براي رشد و پرورش قوّه خلاقيت دانش‌آموزان فراهم آورد.‌
مفهوم خلاقيت‌
خلاقيت و نوآوري محرك اصلي تمدن‌هاست. تلفن، اتومبيل، هواپيما، راديو،‌ تلويزيون، رايانه، الكترونيك، قدرت اتمي و مسافرت‌هاي فضايي و خلق ادبيات و انواع هنرها و ... نقاط عطفي از اختراعات و اكتشافات و نمودي ارزشمند از تفكر و ذهن خلاق بشر است.
بنابراين، براي پيشرفت در صنعت، اقتصاد، سياست و همه علوم، نيازمند تفكري خلاق و نوآور هستيم؛ خلاقيتي كه در ضمير همه ما نهفته و در نحوه زندگي ما تأثير دارد. تحولات سريع عصر كنوني ما، نيازمند حل مسائل و مشكلات به گونه‌اي خلاق است.
هرچند علم، توسعه و پيشرفت نياز اوليه بشر امروزي است، ولي بايد دانست كه علم به خودي خود، ضامن حل بسياري از مسائل و مشكلات آينده‌اي كه ما با آن‌ها مواجه خواهيم شد نيست، تنها نيروي فوق‌العاده و قدرتمند خلاقيت است كه مي‌تواند مسائل و مشكلات را به طرز خارق‌العاده‌اي از سر راه بشر بردارد. روان‌شناسان در تعريف خلاقيت متفق‌القول نيستند و به خلاقيت از زواياي گوناگوني مي‌نگرند؛ در گذشته محور بحث روان‌شناسان از خلاقيت <شخص خلاق يا فرايند خلاق> بود. امروزه نيز اگرچه بسياري از انديشمندان به خلاقيت به عنوان يك فرايند مي‌نگرند، اما تعريف آنان از خلاقيت، مبتني بر ويژگي <مولد بودن> است.‌
شايد به جرات بتوان گفت كه جامع‌ترين تعريف خلاقيت توسط <گيلفورد> دانشمند آمريكايي عرضه شده است. او خلاقيت را با تفكر واگرا (دست يافتن به رهيافت‌هاي جديد براي مسائل) در مقابل تفكر همگرا(دست يافتن به پاسخ) مترادف دانسته است. افرادي كه تفكر واگرا دارند در فكر و عمل خود با ديگران متفاوتند و از عرف و عادت دور شده روش‌هاي خلاق و جديد را به كار مي‌برند. برعكس كساني كه از اين خصوصيت برخوردار نيستند، تفكر همگرا دارند و در فكر و عمل خود از عرف و عادت پيروي مي‌كنند. پس تفكر واگرا يعني دور شدن از يك نقطه مشترك كه همان رسم و سنت و عرف اجتماع است و تفكر همگرا يعني نزديك شدن به آن نقطه.‌


ادامه مطلب
تاريخ : پنج شنبه 21 خرداد 1394برچسب:خلاقیت ،نو آوری،پیشرفت تحصیلی،دانش آموزان،کلاس،قوه تخیل, | 12:18 | نويسنده : فرزاد عرفانی حسن زاده |

دراین بحث ما به چند موارد اشاره خواهیم کرد.

1-یک مدرسه خوب باید چه ویژگی های باید داشته باشد16 مورد؟

2- ویژگی های مدرسه هوشمند

 

يک مدرسه خوب داراي چه ويژگي هايي است. مدرسه اي که مايليد فرزند شما در آنجا درس بخواند؟
مدرسه خوب و مطلوب مدرسه اي است که داراي ويژگي هاي خاصي باشد شايد بتوانم فهرست وار اين طور خدمتتان عرض کنم که يک مدرسه خوب مدرسه اي است که:
اول) مدير مدرسه يک رهبر آموزشي است و کارها را از طريق مشارکت جلو مي برد.
دوم) معلم خود را وقف بچه ها مي کند.
سوم) در اين مدرسه به توانمندي ها و علايق بچه ها توجه مي شود.
چهارم) مدرسه داراي برنامه است و همه تلاش ها در جهت و همسو با همان برنامه است.
پنجم) مدرسه اي شاد و بانشاط است.
ششم) فضايي زيبا و آرام بخش و نظافت و تميزي قابل توجه دارد.
هفتم) در اين مدرسه همه همديگر را دوست دارند و براي يکديگر احترام قائلند.
هشتم) مدرسه اي که فرزندم را درگير يادگيري مي کند.
نهم) مدرسه اي که معلم فرزندم شيفته کارش است.
دهم) مدرسه خوب مدرسه اي است که کوشش و تلاش فراگيران در اين مدارس ناديده گرفته نمي شود و آنها موردتشويق و تحسين قرار مي گيرند.



ادامه مطلب
تاريخ : یک شنبه 17 خرداد 1394برچسب:مدرسه خوب،مدرسه هوشمند،مدیر،کلاس،معلم،دانش آموزان,, | 23:16 | نويسنده : فرزاد عرفانی حسن زاده |